Fårikål

Høsten er fårikåltid, og nå kan du lage den på enn mer miljøvennlig, og mer smakfull måte.
Fårikål er en matrett av sauekjøtt eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper som er kokt sammen i en gryte. Noen ganger brukes det hvetemel for å jevne kraften litt. Retten serveres med kokte poteter.

Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten.
For å promotere fårikål innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997. Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner».
Her får du en klassisk oppskrift på nasjonalretten, men med en miljøvennlig og kvalitetsmessig forbedring, i det vi anbefaler bruk av kjøtt fra New Zealand, fremfor det norske «Kraftfor-kjøttet».

Fårikål

Da det er mindre CO2 utlipp, selv med transporten, forbundet med å benytte kjøtt fra New Zealand, (I tillegg til at de fleste synes det smaker mindre «ull» enn det norske) anbefaler vi bruk av dette.

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett – stemt frem av Nitimens lyttere for 40 år siden. Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget.

  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann
  1. Del hodekålen i båter

  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. 

  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.